Omega-3 kyseliny v těhotenství a kojení

Omega-3 kyseliny v těhotenství a kojení
22. 9. 2024

Omega-3 jsou pro lidské zdraví velmi podstatné v průběhu celého života. Nejdůležitější jsou ale pro člověka od prenatálního období až po dětství.

Omega-3 jsou esenciální nenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které si lidské tělo nedokáže vyrobit samo, a proto je třeba je získávat z potravy. Mezi nejdůležitější z nich patří kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Omega-3 jsou pro lidské zdraví velmi podstatné v průběhu celého života. Nejdůležitější jsou ale pro člověka od prenatálního období až po dětství.

Výzkum totiž prokázal, že omega-3 mají zásadní význam během těhotenství a v raném dětství, kdy zejména DHA hraje klíčovou roli ve vývoji a funkci mozku a očí. Nedostatek omega-3 může souviset s poruchami kognitivních (poznávacích) funkcí a chování dítěte.

TĚHOTENSTVÍ
Již v děloze jsou omega-3 mastné kyseliny pro miminko velice důležité. Potřebné jsou například pro uzavření neurální trubice, čímž se stávají jedním z faktorů, které předchází jejím defektům (rožštěpům). V období těhotenství jsou dále podstatné pro správný vývoj srdce a nervové soustavy, podílí se na růstu krevních buněk i na vývoji zraku miminka.

KOJENÍ
Během kojení mají omega-3 mastné kyseliny pro miminko řadu stejných benefitů, jako během těhotenství. Pokud maminka kojí, DHA se dostává do mateřského mléka a skrze něj ji přijímá i miminko. Pokud ale miminko z mateřského mléka nedostává dostatečné množství DHA, či v případě, kdy maminka nekojí, je třeba zvážit suplementaci kvalitního omega-3 oleje. Bylo totiž prokázáno, že vysoké plazmatické hladiny DHA u matky, a zejména v mateřském mléce, přímo souvisejí s lepším růstem a vývojem mozku a zrakového systému u dět.



© 2017–2024Všechna práva vyhrazena.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop®.