Jak o sebe pečovat po porodu

Jak o sebe pečovat po porodu
31. 7. 2024

Porod je úžasný proces. Bez pochyby se ale jedná o jednu z fyzicky nejnáročnějších chvil v životě ženy. Je proto podstatné dbát na to, aby po něm maminka svému tělu dopřála tolik potřebnou regeneraci, dostatek odpočinku a živin. Pomoci mohou i kvalitní doplňky stravy, které organismu doplní vitaminy a minerály, jejichž potřeba se nyní zvyšuje.

Co se děje po porodu?
Období po porodu si můžeme rozdělit do 3 fází.
Prvních 6-12 hodin po porodu se vyznačuje rychlými změnami v organismu s možností vzniku bezprostředních komplikací.

Následuje období do 2-6 týdnů po porodu. V organismu i v tomto období dochází k velkým změnám. Zotavuje se močopohlavní ústrojí, metabolismus, mění se hemodynamika i emoce. Tyto změny však nejsou tak rychlé jako v prvních hodinách po porodu.

Poslední období může dle literatury trvat až 6 měsíců. Změny během této fáze jsou velmi pozvolné a tělo ženy se postupně vrací do stavu před těhotenstvím.

Péče po porodu se u každé ženy může velmi lišit v závislosti na tom, jak dlouho po porodu žena je, a zda miminko přivedla na svět spontánním porodem či císařským řezem. Toto téma je velice rozsáhlé a do krátkého medailonku se bohužel všechny informace nevejdou. Sestavili jsme však pro Vás pár jednoduchých tipů, které se po porodu mohou hodit.

Dodržujte dostatečný pitný režim, obzvláště pokud kojíte. Připravte si dostatek zdravého a výživného jídla dopředu.
Postavte svou hygienu do popředí, snížíte tak riziko infekce.
V případě, že Vás trápí hemeroidy (také velmi častá komplikace), doporučuje se zvýšit příjem vody a vlákniny, případně zkusit změkčovadla stolice, bylinné koupele či chladivé obklady.
Odpočívejte, když miminko spí, nepořádek počká. :)
Pokud jste unavená, požádejte své přátele a rodinu o odložení návštěvy, jistě to pochopí.
Nebojte si říci o podporu, pokud ji potřebujete. Přijměte pomoc, když vám ji někdo nabídne.
Mluvte s partnerem, rodinou a přáteli o tom, jak se cítíte.
Až přijde správný čas, zařaďte do každého dne jednoduchou fyzickou aktivitu. Vhodné mohou být například každodenní procházky s kočárkem.
Pokud je to možné, udělejte si čas sama na sebe. Zařaďte pár aktivit, které jste ráda dělala před porodem.
Spojte se s dalšími novopečenými rodiči. Jde o velmi náročné období, ve kterém děláte maximum. A pamatujte, každá máma je hrdinka. ❤️

Verra tým
verra.cz

Zdroje:
Romano M, Cacciatore A, Giordano R, La Rosa B. Postpartum period: three distinct but continuous phases. J Prenat Med. 2010 Apr;4(2):22-5. PMID: 22439056; PMCID: PMC3279173.
https://www.canada.ca/en/public-health/services/child-infant-health/postpartum-health-guide. html



© 2017–2024Všechna práva vyhrazena.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop®.